Blog

Acasa // blog

Cum sa cresti stima de sine a copilului tau


Data: 03.08.2016

Stima de sine la copii este ca un fel de zid de protectie pentru ei in fata provocarilor vietii.

S-a dovedit de catre cercetatori ca acei copii care isi cunosc atuurile dar si vulnerabilitatile se comporta total diferit in viata sociala de copiii care nu sunt atat de constienti de acestea. Cei din prima categorie socializeaza mai usor cu oamenii si fac fata presiunilor sociale mai bine decat ceilalti.

Sunt copiii care au stima de sine crescuta, sunt copiii pe care ii vezi zambind aproape toata ziua, sunt cei care se bucura de copilarie si de viata.

La polul opus se afla copiii cu stima de sine scazuta. Acestia nu vad viata ca pe o aventura in care sa se avante, in care sa invete, nu se bucura de provocari, ci mai degraba le privesc pe acestea ca pe niste surse in plus de stres si anxietate.

Increderea in sine la copii daca este scazuta, acestia nu experimenteaza stari prea bune si in consecinta, gasesc cu greu solutiile la situatiile dificile din viata lor. Ca si adulti se vor comporta la fel.

De obicei, copiii cu stima de sine scazuta gandesc despre ei insisi: “Nu sunt suficient de bun.”, “Nu pot sa fac nimic cum trebuie.”

Timiditatea la copii

Inainte de a trece la modalitatile prin care poti sa cresti stima de sine la copii am vrea sa discutam putin despre copiii timizi.

Cu toate ca timiditatea in cazul copiilor poate fi ceva natural si obisnuit, aceasta poate avea un impact destul de mare asupra parintilor care sunt mai sociabili.

Probabil ca stii despre ce vorbesc daca si tu esti unul dintre parintii care se intreaba: “de ce e timid copilul meu?”

E bine sa afli ca unii copii devin timizi dupa ce au crescut intr-un mediu ostil sau au trecut printr-o experienta de viata mai dura, pe cand altii s-au nascut pur si simplu in acest fel.

Cum se comporta un copil timid?

Daca e nevoit sa intre in contact cu alt copil care este nou pentru el (copilul prietenilor de familie s.a.), rareori se simte in largul lui si prefera sa stea mai retras.

Unui copil timid ii este prea frica sa sparga gheata, sa fie el cel care spune primul cuvant, care face prima miscare, care atrage atentia celorlalti. Acesta prefera sa abandoneze mai degraba o potentiala prietenie decat sa fie el cel care iese din zona de confort.

Fobiile la copii

Cand anxietatea si frica persista se ivesc si mai multe probleme.

Multi parinti sunt de parere ca au copii sensibili si timizi si ca acest lucru este perfect natural, este ceva normal. Ei cred ca pe masura ce copiii lor vor creste, acestia vor scapa de frici si de anxietate. Si acest lucru se si intampla doar ca uneori, parintii si copiii mai experimenteaza si opusul: anxietatea devine tot mai mare pe masura ce copilul avanseaza in varsta. Astfel anxietatea se transforma intr-o fobie.

O fobie poate fi mai dificil de tolerat atat de copii cat si de adultii din jurul lor, in special in cazurile in care ceea ce cauzeaza anxietatea este greu de evitat.

Cum se manifesta fobia?

Unii copii devin tematori cand sunt nevoiti sa intre in contact cu persoane noi si necunoscute.

Altii refuza sa doarma singuri din simplul motiv ca le este teama de ceea ce ar putea iesi din dulap, in timp ce alti copii se tem pur si simplu de intuneric.

Fobiile sunt adesea asociate cu evitarea, disconfortul si probleme fizice cum ar fi: batai rapide ale inimii, probleme cu stomacul, palme transpirate sau tremor.

Cum sa cresti stima de sine la copii

Stiu ca asteptai demult cele 6 tips-uri despre cum sa cresti stima de sine la copii de aceea mai jos ti le enumar pe toate:

  1. Fii foarte precaut cu ceea ce spui – copiii pot fi foarte sensibili la cuvintele folosite de adulti in general. Pentru ei este foarte important ceea ce spun adultii. Lauda-ti mereu copilul nu doar pentru ca a facut o treaba buna ci si pentru efortul pe care l-a depus. Sper ca intelegi ce spun. Adica sa-l recompensezi pentru calatoria pe care a savarsit-o, sa-l feliciti pentru drumul pe care l-a parcurs si nu-l lauda doar pentru rezultatul obtinut. Fii de fiecare data sincer cu el! De exemplu: daca nu reuseste sa intre in echipa de fotbal a scolii nu te grabi sa-i spui: “Lasa, ca data viitoare vei munci mai mult si vei intra in echipa”. In loc de asta spune-i: “Stiu ca nu ai intrat in echipa, dar cu toate acestea, eu ma simt foarte mandru de efortul depus de tine.”
  2. Fii un model pozitiv – Atunci cand ai o stima de sine crescuta este timpul perfect ca si copiii tai sa te oglindeasca. Hraneste-ti tot timpul stima de sine pentru ca ei te vor avea drept model.
  3. Identifica credintele si perceptiile despre sine – pentru parinti, este important sa afle credintele pe care le au copiii despre ei insisi, sa afle daca acestea sunt in concordanta cu realitatea sau sunt putin distorsionate. Sa-ti ajuti copiii sa-si stabileasca standarde realiste cu privire la ei insisi le dezvolta lor un concept de sine mai sanatos. De exemplu, copilul tau este un elev excelent la scoala insa la materia limba romana nu sta prea bine. El poate cadea in capcana de a crede despre el insusi ca este un elev mediocru din aceasta cauza si poate spune: “Nu sunt bun de nimic. Sunt un elev foarte prost.” Ce ar trebui sa faci tu este sa vii si sa-ti incurajezi copilul sa priveasca situatia intr-un mod mai obiectiv: “Esti un elev foarte bun. Faci o treaba extraordinara la scoala, numai ca romana este o materie la care e necesar sa muncesti mai mult. Ce ai zice daca am munci impreuna?”
  4. Fii spontan si afectuos – este stiut faptul ca dragostea parintilor ii ajuta pe copii sa-si creasca stima de sine intr-un ritm accelerat. Imbratiseaza-ti copiii si spune-le ca te fac foarte fericit mai ales in momentele in care vezi ca nu se dau batuti. Fa-le complimente! O idee buna este sa le scrii cateva complimente pe sticky notes-uri si sa le pui prin casa, astfel incat ei sa le gaseasca. Cand spun sa-ti lauzi copilul nu ma refer sa-l supraincarci de complimente. Aceasta nu e o strategie buna in cresterea stimei de sine. Dimpotriva, cel mic ajunge sa creada ca este superior celorlalti fapt ce poate duce la izolare sociala. Fii cumpatat!
  5. Permite-i sa-si asume riscuri – Victoria Sopik, care este CEO la Kids & Company – o companie de ingrijire a copiilor din Toronto si totodata mama a opt copii, este de parere ca tu ca parinte e bine sa faci doi pasi in spate atunci cand vezi copilul ca vrea sa-si asume niste riscuri sanatoase. “Pentru a le construi increderea in ei si in lume, copiii trebuie lasati sa culeaga sanse, sa faca alegeri si sa-si asume responsabilitatea pentru ele.” – spune Victoria Sopik. Ea vede prea multi parinti care incearca sa-si salveze copiii din esecuri mai tot timpul, aceasta nefiind deloc o tactica sanatoasa in ceea ce priveste cresterea stimei de sine.
  6. Jucati-va impreuna – vei invata destule lucruri despre tine si despre copil in acelasi timp in care te joci cu el. Timpul de joaca cu parintii ii transmite lui urmatoarele lucruri: “Sunt important. Insemn ceva pentru parintii mei. Sunt o persoana valoroasa.” Este dovedit de catre cercetatori faptul ca atat copiii cat si adultii invata cel mai usor prin joaca. Joaca imbunatateste comportamentul copilului si ii ofera sentimente de importanta si realizare.

Ei bine, concluzia acestui articol este urmatoarea: sa fii parinte nu e greu, e mai degraba usor si distractiv. Daca ti-ai imaginat ca iti trebuie vreo diploma in psihologie pentru a putea creste copii sanatosi emotional, nu e deloc asa. Iti trebuie doar o mini-harta care sa te ghideze in mod corespunzator in ceea ce priveste educatia copiilor tai.

Daca ar fi sa rezum in 3 cuvinte ceea ce am discutat astazi, acestea ar fi: imbratiseaza-l, bucura-te de el, iubeste-l! Apoi, da-te putin in spate si doar priveste cum stima de sine a copilului tau creste in mod natural.

Share on Google+