RETMAN - Un Supererou pentru copilul tau
Data: 21.01.2017

Ora: 17:30 - 19:00

Si copiii sunt uneori tristi, se confrunta cu sentimente de neliniste, anxietate, vinovatie sau furie. Cine nu si-ar dori sa traiasca intr-un loc, pe o planeta in care toti copiii sunt fericiti si au tot ce isi doresc? Ai aflat ca putem calatori pe o astfel de planeta?

Insoteste-ne timp de cate o ora si jumatate, pe parcursul a 5 intalniri, in indepartata Galaxie a Fericirii! Cum vom face asta? Ei, cum sa nu stii? Chiar nu ai auzit de Retmagie, stiinta magica a Marelui Retman?

Copiii vin sa-l cunoasca pe Retman prin intermediul desenelor animate si sa invete de la el lucruri magice si folositoare!

 • Legile Fericirii si Retmagia
 • Cum sa invingem tristetea
 • Cum sa invingem nelinistea si anxietatea
 • Cum sa invingem vinovatia
 • Cum sa invingem furia

Programul se bazeaza pe un concept elaborat la Albert Ellis Institute - SUA, in anii ‘70-‘80, in forma unui personaj de benzi desenate, reprezentandu-l atunci chiar pe Albert Ellis.

Conceptul RETMAN a fost reluat in anul 2007, cu aprobarea Albert Ellis Institute, de catre o echipa de psihologi romani, coordonata de Prof. univ. dr. Daniel David. Unicitatea proiectului dezvoltat de catre acestia consta in implementarea practica a scopului urmarit, prin intermediul desenelor animate. Proiectul astfel dezvoltat a obținut Premiul I in cadrul Galei Premiilor Educației.

Profesorul Daniel David a extins lumea lui RETMAN, creandu-i un inamic, in persoana faimosului si puternicului IRATIONALIUS si personaje, ajutoare ale lui IRATIONALIUS, corespunzand gandurilor irationale:

(1) NECESARUS (pentru gandirea rigida/inflexibila/absolutista);

(2) CATASTROFUS (pentru catastrofare);

(3) FRUSTRATUS (pentru lipsa de toleranta la frustrare) si

(4) DESCURAJATUS (pentru autodepreciere).

SCOPUL PROGRAMULUI
Conform studiilor existente pana in prezent, dezvoltarea sociala si emotionala a copiilor reprezinta principalele fundamente ale starii de bine si fac parte din  premisele de maxima importanța a succesului scolar.

Programul promoveaza optimizarea si dezvoltarea personala, sanatatea mentala si previne tulburarile psihologice.

Pe parcursul celor cinci intalniri, copiii vor invața:

 • despre emoții și comportamente sanatoase;
 • despre gandirea iraționala (sau decalogul lui IRAȚIONALIUS) și modul cum acest tip de gandire susține apoi emotii si comportamente nesanatoase;
 • sa foloseasca in schimbul gandirii iraționale gandirea raționala (sau decalogul lui RETMAN), care susține emotii si comportamente sanatoase;

BENEFICII PUNCTUALE PENTRU COPII:

 • capacitatea de a reflecta asupra modului in care gandesc;
 • ghidarea si monitorizarea propriului comportament;
 • capacitatea de a face legatura intre ganduri si emotii;
 • imagine de sine imbunatatita;
 • o mai buna adaptare in mediul social/scolar;
 • o stare de bine;

METODE
Originalitatea acestui program consta in faptul ca la fiecare intalnire va fi vizionat un episod de desene animate, special conceput pentru fiecare tematica in parte.

RETMAN este personajul principal al filmulețelor de desene animate, prin intermediul carora acesta se adreseaza mai eficient copiilor, promovand principiile unei gandiri raționale si sanatoase. Fiecare filmuleț are intre 10 și 20 de minute.

Cunoscut fiind faptul ca nivelul de dezvoltare cognitiva joaca un rol important in modul in care copiii ințeleg si interpreteaza experiențele de viața, activitațile ce urmeaza vizionarii desenelor animate (discuții interactive, desen, jocuri de rol etc) vor fi adaptate aspectelor de dezvoltare specifice varstei participanților.

DE CE DESENE ANIMATE?

 • acestea sunt mult mai rapid receptate de catre copii, iar activitațile ulterioare din cadrul fiecarei sedinte vor fi mai ușor de integrat ;
 • copiii invața eficient prin imitatie;
 • de asemenea copiii invata prin modelare (imitatie pentru un scop bine definit);
 • la un nivel mai profund, lupta dintre personajul pozitiv si cele negative reflecta ”bataliile” pe care copiii le poarta impotriva fortelor din Sine;
 • exista un proces de identificare cu personajul pozitiv, RETMAN (susținut și de intervențiile trainerului) si implicit cu modul de gandire al acestuia.

TEMATICA

Sesiunea I - Legile Fericirii si Retmagia

Sesiunea II – O excursie in natura. Cum sa invingem tristetea – Lupta cu Necesarus și Descurajatus

Sesiunea III -  O prezentare cu dinozauri. Cum sa invingem nelinistea si anxietatea – Lupta cu Necesarus și Catastrofus

Sesiunea IV – Cand vrei prea mult. Cum sa invingem vinovatia – Lupta cu Necesarus și Frustratus

Sesiunea V – Infrangerea lui Iraționalius. Cum sa invingem furia – Lupta cu Iraționalius in persoana!

Tematica detaliata a fiecarui modul va poate fi transmisa la cerere.

PENTRU PARINȚI
Fise cu formule magice direct de la RETMAN, care sa ii ajute sa susțina in familie ceea ce copiii au experimentat in fiecare sesiune!

“Undeva, dincolo de puterea ochilor si a telescoapelor noastre, in indepartata Galaxie a Fericirii, exista o planeta numita Irationalia, cu locuitori suparati tot timpul, deprimati, agresivi, fricosi, coplesiti de vinovatie. Este trista lume a oamenilor irationali, in care nu ti-ai dori sa traiesti.

O lume care nu a fost insa la inceput asa.

Cu sute de mii de ani in urma era locuita de oameni fericiti si se chema Rationalia. Pe atunci, cu ajutorul Retmagiei, stiinta magica a Marelui Retman, oamenii stiau sa se bucure de lucrurile bune care li se intamplau, iar cand aveau parte de lucruri mai putin bune, incercau sa le rezolve, iar daca nu reuseau aveau rabdare, stiind ca zilele frumoase se vor intoarce din nou.

…Rationalia nu era o planeta fermecata, dar era fermecatoare. Cine nu si-ar dori sa traiasca intr-un loc, intr-un oras si pe o planeta in care toti oamenii sunt fericiti si au tot ce isi doresc? Oamenii de pe Rationalia nu aveau cu adevarat mai multe lucruri decat oamenii de pe Pamant. Insa isi doreau doar ceea ce stiau ca merita si ca pot obtine.

Secretul fericirii lor nu consta, de fapt, in lucrurile pe care le aveau, ci in modul lor de a gandi, in mintea lor. Gandurile lor bune erau ghidate de cinci mari legi, numite si Legile Fericirii…”

Va invitam cu drag!

Suntem sociali si sociabili, prietenosi si comunicativi. Asadar, ne poti urmari cu usurinta si interes pe
Instagram
You Tube
Google Plus