Dependența de calculator, între mit şi realitate

Data: 06.02.2016
Ora: 17:30 - 21:00

Un workshop despre lumea virtuală în care trăiesc copiii noștri.

Pentru a putea rezolva o problemă într-un mod adecvat și eficient este nevoie să înțelegem în primul rând, pe deplin, toate aspectele acesteia.

Înțelegem ca părinți mirajul pe care îl exercită ecranul unui calculator asupra copiilor noștri? Ce fac copiii de fapt în fața calculatorului, ce caută ei de fapt, ce necesități au și ce resorturi interioare ale minții lor sunt mobilizate și activate în fața ecranului? Când devine calculatorul o problemă, cum o recunoaștem și cum o gestionăm?

Ce ”viruși” a adus această nouă epocă a mediului virtual?

Copii care își petrec tot mai mult timp jucându-se la calculator sau pe telefon. Tot mai greu de despărțit de dispozitivele electronice care le oferă o lume virtuală seductivă și periculoasă.

Copii ale căror rezultate școlare și a căror integrare socială sunt din ce în ce mai afectate de către timpul petrecut la calculator. Tânara generație pare cu totul absorbită în acest ecran luminos, hipnotizată parcă de ”o lume de dincolo, ireală.”

Părinți îngrijorați de modul în care această realitate din ce în ce mai evidentă, mai prezentă, afectează viața de familie. Conflictele cu tânăra generație, deși ”tradiționale” au devenit amplificate de această nouă prezență: calculatorul. Acest nou locatar al caselor noastre pare a fi acaparat cu totul viața copiilor noștri și pare a-i smulge, zi de zi, încet dar sigur, de lângă noi și din lumea reală.

Devin copiii noștri confuzi și nu mai pot distinge între cele două lumi, cea virtuală și cea reală? Se identifică ei total cu personajele din calculator? Sau vor ajunge să se manifeste în realitate la fel de violent ca în jocul preferat?

Iată câteva dintre cele mai justificate și mai îngrijorătoare întrebări. Să fie însă răspunsurile la fel de dramatice?

Vom afla împreună!

Acest ”a afla împreună” nu este atât de simplu pe cât pare, din cel puțin două motive:

Nu există soluție magică la o problemă complexă. Magia o întâlnim cel mai adesea...într-un joc pe calculator și în plus beneficiem de ea doar dacă am obținut ”o vrajă” suficient de puternică (puștiul dumneavoastră vă poate explica pe larg cum stă treaba aici!)
Vom demonta piesă cu piesă cele mai intime și mai primare mecanisme care sunt implicate în ”dependența” de ecran și ne vom da ”mințile pe față”.

Avantajele noastre însă? Motivație, implicare, perseverență, informație de calitate și de profunzime. Mințile noastre adulte care pot cuprinde, înțelege și tolera mințile copiilor noștri, așa cum brațele noastre le cuprind corpurile și le oferă alinare și mângâiere.

CUI SE ADRESEAZA?

Parintilor cu copii ce sunt fascinati de lumea virtuala!

Workshopul va da informatii despre mecanismele psihologice care sunt implicate in dependenta de calculator, asa ca el se adreseaza parintilor cu copii de orice varsta care cred ca au aceasta problema, vor sa o inteleaga sau sa o previna.

TEMATICA

Iată pe scurt ce vom discuta împreună:

  • Cine sau Ce este Calculatorul. Ce reprezintă pentru copil.
  • Ce simbolizează spațiul virtual și de ce copilul îl folosește și îl preferă.
  • Rolul calculatorului în formarea imaginii de sine.
  • Ce este Avatarul. Ce spune despre jucător.
  • Calculatorul un Instrument, Prieten sau Dușman? Avantajele și dezavantajele jocurilor pe calculator.
  • Violența, veșnica problemă.
  • Tipuri de jocuri, tipologii de jucători.
  • ”Dependența” de calculator o problemă distinctă sau un simptom?
  • Stabilirea limitelor și găsirea de soluții.

Și dacă în final, pe lângă informație și soluții am facilitat accesul unor noi întrebări în conștiința voastră, ne-am atins pe deplin scopul!

TRAINER - Roxana Razaroiu
Psiholog, Psihoterapeut si Consilier pentru dezvoltare personală

Roxana este Formator autorizat, Psiholog, Consilier pentru dezvoltare personală, autorizat de către Autoritatea Naţională pentru Calificări şi Ministerul Educaţiei Naţionale. 
Totodată este psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacţională, domeniu în care s-a format timp de doi ani în cadrul Yorkshire Training Centre.
Este membru al Asociaţiei Române de Analiză Tranzacţională din anul 2012 și al European Association for Transactional Analysis şi are peste 300 de ore de formare teoretică şi practică în acest domeniu.

Pe langa toate acestea are peste 300 de ore de analiză personală și alte 180 de ore de dezvoltare personală.

Roxana este totodata si mama lui Andrei, gamer pasionat :)