Blog

Acasa // blog

”Emotii pe hartie” sau 7 motive ca sa nu renunti la scrisul de mana


Data: 09.04.2018

Scrisul de mana, acea scriitura ordonata, cursiva, care impodobea corespondenta clasica sau jurnalele adolescentine, a pierdut teren in favoarea digitalului. Cu toate acestea, scrisul de mana are beneficiile lui de necontestat si nu, nu ma refer la faptul ca-i aduce copilului un calificativ pozitiv. A scrie de mana sau a scrie frumos de mana inseamna mult mai mult decat un FB (Foarte Bine) trecut in carnetul de note.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iti propun sa parcurgi 7 motive principale pentru care atat copiii, cat si adultii nu ar trebui sa renunte la scrisul de mana. Nu e pentru prima oara cand acestea sunt amintite in mediul online. Ele apartin caligrafului si expertului grafolog dr. Marc Seifer, citat ori de cate ori iubitorii scrisului de mana au vrut sa sublinieze importanta acestei practici.

  1. Scrisul de mana te relaxeaza si te indeamna la introspectie. Marc Seifer spune ca atunci cand scriem o propozitie cu nuante pozitive, calme, experimentam o forma de grafoterapie. Doar scriind de 20 de ori pe zi scrurta propozitie ”Voi fi mai pasnic” avem mari sanse sa devenim mai linistiti. Acest exercitiu este extraordinar si pentru cei care sufera din pricina deficitului de atentie.
  2. Scrisul de mana coordoneaza cele doua emisfere ale creierului. Se pare ca atunci cand adoptam stilul cursiv in forma sa arhaica, ne putem coordona emisfera dreapta a creierului cu cea stanga.
  3. Cu ajutorul scrisului de mana procesul de invatare se simplifica. Cu ajutorul scrisului de mana, abilitatile cognitive sunt imbunatatite, mai ales cand vine vorba de copii. Scriind litere, apoi cuvinte si propozitii, copiii (dar e valabil si pentru adulti!) isi antreneaza mult mai bine creierul decat atunci cand invata folosindu-se de tehnologie. Cand scriem de mana, cand ne concentram asupra a ceea ce scriem si suntem atenti si la modul in care tinem tocul/stiloul, in creier sunt activate regiunile responsabile de gandit, memorie si limbaj.
  4. Scrisul de mana stimuleaza creativitatea. Cand scriem la tastatura, timpul se deruleaza pe repede inainte iar cuvintele curg pe masura ce mintea se grabeste sa le nasca. Iata ce marturiseste dr. Marc Seifer: ”Scrisul de mana ne inspira mai mult in procesele de creatie pentru ca folosirea instrumentelor de scris si a hartiei implica un proces mai lent decat folosirea tastaturii in conceperea textelor.” Asadar, scrisul de mana activeaza acea parte din creier responsabila cu creativitatea.
  5. ”Forever young” sau ”tinerete fara batranete” este un alt atribut al scrisului de mana. La fel cum alimentatia sanatoasa si sportul sunt considerate a fi veritabile surse de… intinerire si sanatate mai ales pentru trup, pentru minte, scrisul de mana este un real elixir al tineretii.
  6. Scrisul de mana imbunatateste capacitatea de memorare. Aceasta teorie este valabila pentru copii si adulti deopotriva. Asadar, cei care se duc la cursuri si-si iau notite pe laptop, tableta sau telefon sunt sfatuiti sa renunte la aceste practici si sa se ”inarmeze” cu hartie si creion/pix/stilou daca vor sa retina mai bine ce li se spune.
  7. Scrisul de mana iti pune mintea la contributie. Sau, cu alte cuvinte, te ajuta sa folosesti o parte mai mare din creier. In timp ce mana ta se misca pe foaia de hartie scriind, in creier sunt activate si regiunile destinate cititului. Acest lucru nu se intampla atunci cand tastezi la calculator. ”Miscarea este cea care face diferenta, iar asta implica cortexul motor. Asadar, cand scrii de mana iti folosesti mai multe parti din creier decat atunci cand tastezi” spune dr. Seifer.

Ador sa scriu de mana si o fac in fiecare zi, fie ca doar imi iau notite in agenda, imi scriu ideile pentru un viitor articol sau caligrafiez paragrafele preferate din cartea pe care o citesc in momentul respectiv. Din dorinta de a resuscita scrisul de mana si de a-i face si pe cei mici sa-l aprecieze, a luat nastere ”Emotii pe hartie” – un workshop de  C A L I G R A F I E (&Zentangle), destinat copiilor cu varste intre 9 si 14 ani. Intalnirile noastre se vor desfasura intr-o atmosfera prietenoasa si relaxanta din care nu vor lipsi zambetele, buna dispozitie, gustarile delicioase si sanatoase.

Va invit cu drag sa traim emotiile nu doar in suflet, ci si pe hartie! Hartie de caligrafie!

(referinte: www.calligraphy-expo.com)

Share on Google+