Blog

Acasa // blog

7 motive ca sa citesti in fiecare zi


Data: 01.06.2017

Stiai că lectura este cel mai potrivit supliment pentru minte si suflet? Îmbogătită cu darul cunoasterii, presărată cu frumuseti neînchipuite, menirea sa este să te informeze si să te binedispună. Citind, vei avea un mod aparte de a percepe si a întelege lumea. Vei stii mai multe, vei vizita lumi care mai de care mai variate, vei aduna în jurul tău o multime de prieteni, iar toate acestea te vor ajuta să reusesti în orice îti vei dori să faci pe viitor. Lectura te înaltă, niciodată nu te coboară, sau dacă e s-o facă, te va coborî în adâncurile lumilor fantastice si a tărâmurilor populate de fiinte mitologice.

7 motive ca să citesti în fiecare zi

Cât si de ce citesc copiii în ziua de azi?  

Dacă ar fi să privim cititul la modul general, acesta nu se află printre preocupările zilnice ale românilor. Copiii, dar si adultii, invocă fel de fel de motive pentru a justifica lipsa lecturii: că nu e timp, că nu au răbdare, că se plictisesc, că pot face altceva, nu să stea să citească, etc. De partea cealaltă a problemei se află cei care au făcut din lectură un mod de viată.

Cunosc copii – si, credeti-mă că nu-s putini – care îsi tin jurnale de lectură în care îsi notează data când au început să citească o anumită carte, personajele, citatele preferate, unii realizează chiar scurte recenzii. Acestia sunt copiii care citesc oricând si oriunde: în drum spre scoală, în pauză, în autobuz, în pat, în parc, în baie.

Pe ei i-am rugat să-mi spună care sunt motivele pentru care au ales să citească în fiecare zi. Nu le-am cerut asta cu scopul de a le păstra pentru mine, ci de a le împărtăsi cu tine. În ziua de azi, cu totii avem nevoie de-o astfel de motivatie, fie că suntem adulti sau copii.

Iată motivele LOR, care sunt si ALE MELE si sper că vor deveni si ALE TALE.

Eu citesc ca să-mi dezvolt creativitatea, limbajul si pentru că astfel am posibilitatea să învăt cuvinte noi.


Eu citesc pentru că îmi place să-mi imaginez fiecare lume prin care mă poartă povestile. Cititul mă ajută să evadez în locuri în care nu as putea să ajung.


Prin citit îmi dezvolt cultura generală, învăt lucruri noi si super interesate.


Lectura îmi dezvoltă simtul umorului. Eu prefer să citesc povesti amuzante, care mă binedispun si mă fac să zâmbesc.


Eu sunt foarte curios de felul meu, iar cititul mă ajută să descopăr lucruri noi si să-mi lămuresc unele neclarităti.


Îmi place să citesc si vreau să fiu un exemplu pozitiv si pentru cei din jurul meu. Lectura e ca un virus – un virus bun – care se transmite de la unul la altul. Cel putin mie asa mi se intampla: vad pe cineva ca citeste si…vreau si eu!


Cititul mă ajută să mă concentrez mai bine, mă echilibrează si mă ajută să nu mai mă stresez chiar atât de mult.


Lectura joacă un rol important în viata copiilor, un rol mai mare decât în viata celor vârstnici. Cartea citită în copilărie rămâne prezentă în amintire aproape toată viată si influentează dezvoltarea ulterioară a copiilor. Din cărtile pe care le citesc, copiii îsi formează o conceptie asupra lumii, cărtile formează la ei anumite forme de conduită. (Nicolae Iorga)

Share on Google+