__

Blog

Acasa // blog

3 beneficii pe care programul ”HELP la teme” le aduce in viata copilului tau


Data: 15.08.2016

Trăiesti vremuri în care timpul nu e nici pe departe prietenul tău. Te trezesti buimac, înghiontit în cerebel de alarmele telefonului. Cu ochii cârpiti de somn pui de cafea, pregătesti ceaiul si micul dejun, te străduiesti să trezesti copilul (sau copiii, după caz) din dotare, îl speli, îl echipezi, îl pui la masă… Îi încropesti repede pachetelul siiiii la scoală cu el. Apoi vine rândul tău să te arunci în tornada vietii, să dai ochii cu problemele de peste zi, cu stresul de la birou, cu toanele sefului, cu ironiile colegilor.

Minutarul ticăie alergat de secundar, orele se scurg ametitor si habar nu ai când s-a făcut după amiază. Ajungi acasă cu creierii praf, iar copilul te ia de bun. Bietul de el habar nu are că tu ai avut o zi nu tocmai reusită. Normal ar fi să iesiti într-un parc, să vă jucati, să cititi împreună o carte, să vă uitati la un film haios, cu alte cuvinte, să petreceti timp de calitate. Dar EA vă împiedică. Ea, tema pentru acasă. Acest cuvânt scurt, dar atât de complicat, care vine în pagini ce par interminabile. Ea, această corvoadă zilnică a pustilor de azi si de ieri (si a celor de mâine). Căci pe treaba asta mizează în învătământul românesc: pe cantitate. Calitatea… cine are nevoie de ea?

Este aici! Acel moment în care iti vine sa-ti smulgi parul din cap este aici. Daca l-ai fi lasat la afterschool acum ar fi avut toate temele făcute si ati fi avut timp să vă relaxati împreună. Stii că te va prinde seara ajutându-l să înteleagă vreo ecuatie sau făcând o analiză pe text.

De-a lungul vietii de scoler, copilul tău normează câteva pogoane de teme. Unele sunt făcute cu drag, altele cu de-a sila. Unele sunt interesante, altele ating pragul inutilului. Un lucru e clar: trebuie făcute, că asa se cere. Profesorii o cer, programa o cere, sistemul o cere s.a.m.d. Si tu, părintele, esti coplesit. Vrei un ajutor. Ai nevoie de el. Solutia? Programul HELP la teme. Nu, nu facem temele copilului, ci îl ajutăm să le rezolve corect, îi explicăm cu calm si răbdare ce nu a înteles la scoală.

Iată care sunt primele 3 beneficii pe care programul HELP la teme le aduce în viata copilului tău:

1. Copilul tău învată să se descurce singur, să devină responsabil si independent.

Pentru unii adulti, rezolvarea unei teme pare o banalitate, dar pentru un pusti aceasta este responsabilitatea lui majoră. De fapt, una dintre responsabilităti. Asa cum noi, adultii, avem de îndeplinit ”x” task-uri, de atins un target sau mai stiu eu ce altă îndatorire, pentru un copil tema este o parte din sarcina lui de serviciu.

La HELP la teme, copilul îsi rezolvă singur temele sub atenta supraveghere a unui profesor aflat mereu la dispozitia lui pentru a-i răspunde la întrebări si a-l ghida înspre rezultate favorabile. Copilul învată cum să-si facă temele, cum să-si organizele timpul de lucru, cum să-si stabilească prioritătile. Nu, nu i se dă totul mură-n gură ci este încurajat si stimulat să-si atingă obiectivul.

2. Imaginatia copilului tău este pusă la contributie!

”Imaginatia este mai importantă decât cunoasterea. Cunoasterea este limitată. Imaginatia face ocolul lumii” spunea Albert Einstein.

După terminarea temelor, ne rezervăm putin timp si pentru mici jocuri de scriere creativă. Ne punem în pielea diferitelor personaje de poveste sau creăm noi însine personaje în jurul cărora construim o actiune demnă de romanele de aventuri. Departe de tabletă sau telefon, copilul este încurajat să creeze, să-si imagineze, să citească, să se joace cu cuvintele!

3. Copilul tău învată să lucreze nu doar individual, ci si în echipă.

Stii si tu cât de important este să te poti baza pe sustinerea colegilor, a echipei alături de care îti desfăsori activitatea. În momentul în care cei mici se ajută unii pe ceilati sau lucrează în echipă pentru a realiza o poveste sau un desen mai complex, intervine un sentiment de mândrie sau împlinire, o reusită proprie îmbinată cu satisfactia că au contribuit la ceva bun. Este momentul potrivit să învete cum să se transforme în niste coechipieri pe cinste!

Cu ce te ajută pe tine, părintele, acest program?

  1. Stai linistit când stii că pustiul tău se va duce la scoală cu temele făcute, lectiile învătate si nelămuririle clarificate.
  2. Vei aveam mai mult timp la dispozitie, timp pe care să-l petreci împreună cu copilul tău, nu făcând teme, ci jucându-vă, citind sau pur si simplu comunicând.
  3. Vei avea alături un copil responsabil si descurcăret, gata oricând să găsească singur solutii la problemele/temele cu care se confruntă.

Share on Google+