Daca ne gandim la relatia parinte-copil, aceasta este o adevarata provocare pentru toti membrii familiei.
Ti se intampla sa crezi ca vei fi un parinte minunat… si crezi acest lucru pana cand… vine momentul sa ai un copil pe bune J). Parca iti rasuna in urechi si in minte cuvintele lui. Parca-l auzi cum tipa si spune:
“ – Nu o vreau pe cea albastra!!! Da-mi-o pe cea rosiiiieee…!”
“ – Iti pasa mai mult de el decat de mine!”
“ – Oul asta nu mi l-ai prajit bine!”
“ – Aaaah! Suzy a dat in miiinee!!!”
“ – Nu esti tu sefa mea sa-mi spui mie ce sa fac!”
In acest articol, iti voi prezenta 3 metode care sa te ajute sa-ti imbunatatesti comunicarea cu cel mic:
1. Relatia parinte-copil devine mai buna cand te pui in papucii lui
Ei bine, e la fel ca in vanzari: pune-te in pielea clientilor tai, in cazul de fata, pune-te in pielea copiilor tai.
Pune-ti intotdeauna intrebarile: “Daca eu as fi acum copil si daca m-as simti obosit, anxios, transpirat etc… cum ar fi acest lucru pentru mine? De ce anume as avea nevoie? Cum mi-ar placea sa se poarte cu mine tatal sau mama mea? La ce ar trebui ei sa fie atenti, intr-un mod special?”
Daca faci acest lucru, vei vedea ca raspunsurile la intrebarile sau cerintele copiilor tai vor curge mai natural decat te-ai fi asteptat.
E necesar sa intelegi ca tu esti o fiinta cu totul deosebita de copilul tau. El nu simte ce simti tu. El simte altceva. El intelege diferit lucrurile.
E cert: relatia dintre copii si parinti devine mai buna atunci cand parintii nu cauta o pozitie in care sa aiba intotdeauna dreptate, nu duc o lupta de putere cu copiii lor.
In concluzie, de fiecare data cand porti o discutie cu copiii, pune-te in pielea lor si vei ajunge sa scazi in mod semnificativ numarul conflictelor.
2. Ascultarea activa, cea mai buna forma de comunicare dintre parinti si copii
O alta greseala pe care o mai fac parintii este sa dea sfaturi, sa tina o morala sau sa faca putina psihologie cu propriul copil, cand vad ca acesta este suparat.
Da da, stiu ca si tu cand esti suparat (a), cel mai mult iti place sa primesti sfaturi de la ceilalti sau sa ti se faca morala, nu-i asa?
“Nu, evident ca nu!” – mi-ai raspunde.
Si atunci…? Tu de ce ai face cu copilul tau la fel?
Sa-i tii o morala atunci cand pe acesta il supara ceva, il face sa se simta si mai rau fata de cum se simte. Nu aceasta este calea prin care sa-l ajuti pe micut sa-si exprime emotiile. Mai degraba, ascultarea activa este modalitatea prin care iti poti ajuta copilul sa se exprime mai bine.
Asculta-l cu adevarat! Fii acolo pentru el! Fii cu totul prezent la ceea ce iti spune! Vezi cum reactioneaza acesta in fata provocarilor vietii.
Stai in postura de observator. Aceasta te prinde cel mai bine.
Nu te transforma in profesor! Nu te crede superior copilului tau doar pentru ca varsta te ajuta.
EMPATIZEAZA cu el. Daca mi-ai cere un cuvant magic, ti l-as spune pe acesta: EMPATIE!
Ofera-i sansa copilului tau sa vorbeasca mai mult despre ceea ce il deranjeaza si ceea ce simte. Vei vedea cu ochii tai cum acesta incepe sa fie mai putin stresat si mai putin suparat. Vei observa cum va deveni mai putin confuz, cum lucrurile pentru el, incep sa devina mult mai clare.
Vei reusi sa te CONECTEZI cu el in adevaratul sens al cuvantului.
Vei observa cum relatia parinte copil se va imbunatati considerabil.
3. Intrebarea “ce simti acum?”
O alta metoda care te ajuta in comunicarea parinte copil este sa-l intrebi: “Ce simti acum? Daca ar fi sa-i dai emotiei tale un nume, care ar fi acela? Furie? Acceptare? Iubire? Si unde in corpul tau simti aceasta emotie? In abdomen? Piept? Picioare?”
Asa iti ajuti copilul sa devina mai constient de ceea ce simte. Asa il ajuti sa-si dea seama unde anume in corpul sau se localizeaza emotiile.
Acorda multa atentie acestui proces.
Psihologii sunt de parere ca o parte din parinti cred ca sunt prezenti la ceea ce le comunica micutul, in acelasi timp in care ei se uita la televizor. Ei bine, daca si tu faci parte din aceasta categorie, afla ca micutul tau este suficient de inteligent emotional incat sa-si dea seama ca nu poti fi cu mintea in doua locuri deodata.
In momentul in care copilul se indreapta catre tine si doreste sa porneasca o discutie fata in fata, exact in acel moment, opreste televizorul si intoarce-te cu fata catre el. Arata-te deschis pentru o conversatie, cine stie cand mai prinzi aceasta ocazie. Aceasta este ascultarea activa.
Daca copilul tau se va simti ascultat cu adevarat, iti garantez ca se va simti mai bine si nu doar atat. Va invata sa te asculte si el la randul lui atat pe tine cat si pe ceilalti. Astfel, i se vor imbunatati abilitatile de relationare cu ceilalti.
Daca te porti urat cu el si el va invata sa se poarte urat cu ceilalti, inclusiv cu tine. Dupa cum stii, copilul este oglinda parintelui.
In schimb, daca iti asculti activ copilul, el va invata sa rezolve singur si intr-un mod creativ toate situatiile dificile. Tu poti participa la discutie prin formulari de genul: “Aha”, “Te inteleg”, “Foarte tare. Si cum ai facut acest lucru?”, “Hmmm…”.
Cand acesta isi exprima o emotie, de exemplu simte nevoia sa planga dupa o jucarie, permite-i sa planga; nu te grabi sa-i respingi plansul spunandu-i: “Lasa nu mai plange, ca iti cumpar alta!”. Mai degraba empatizeaza cu el spunandu-i: “Stiu stiu. Tineai mult la acea jucarie. Chiar ai protejat-o si ti-a pasat mult timp de ea.”