In primul rand va spun ca nu scriu din perspectiva de specialist, medic pediatru, psiholog sau psihoterapeut. Scriu si va impartasesc din experienta mea de mama si din perspectiva de trainer pentru copii, pe care-i urmaresc de 5 ani incoace, in ideea de a le oferi indrumare pentru o dezvoltare si o evolutie armonioasa.
In ultima perioada de sarcina, mi se parea ca sunt tare delicate aceste ultime luni!
La nastere mi se parea ca e greu: nasterea, refacerea, readaptarea!
Ulterior, in prima saptamana – luna, mi se parea ca nu ma descurc, ca e greu cu copilul nou nascut!
In primul an, pentru ca nu vorbeste si nu stii de ce plange, mi se parea la fel de greu!
Acum, la un an si jumatate mi se parea si mai greu, pentru ca am nevoie de multa rabdare, tact si multa, multa comunicare.
Pana la un moment dat, cand m-am resetat si am zis STOP! Nu este nimic greu, este chiar frumos! De la prima zi cand am aflat ca voi avea un copil si pana in ziua de azi, pot spune ca a fost cea mai frumoasa perioada din viata mea! Deci nu este nimic greu, sunt doar provocari, carora le fac fata cu brio. Sunt perioade si perioade! Insa cel mai important este ca ma dezvolt si ma descopar alaturi de copilul meu! Important este ca dezvolt un copil armonios, cresc un copil care rade aproape in orice moment si se bucura de viata alaturi de noi! Deci ma bucur si eu alaturi de el!
Iar acum sa ma intorc la subiectul acestui articol, cum am descoperit eu ca pot dezvolta inteligenta emotionala a copilului meu si va dau mai jos cele mai importante 3 aspecte. Precizez inca de la inceput ca nu sunt singurele, sunt doar cele mai importante pentru mine, insa voi reveni ulterior cu o lista mai complexa in acest sens.
1. Cel mai important si de departe primul in lista celor 3 elemente pentru dezvoltarea emotionala a copilului este IUBIREA.
Nimic nu este mai important decat aceasta! Poate avea toate jucarille din lume, tot confortul si luxul posibil sau tot ce consideri tu ca parinte ca isi poate dori un copil in primii ani din viata. Fara dragostea, iubirea si afectiunea parintilor, acestea devin irelevante! Afectiunea si caldura in primul rand a mamei si in al doilea rand a tatalui! Spun a mamei in mod special pentru ca ea este reperul, ea este baza la care se raporteaza totul.
Si cand spun afectiune ma refer la dragoste, iubire, caldura, atentie, bunavointa, comunicare. Sa-i acorzi toata atentia ta, mai ales atunci cand ti-o cere, cand are nevoie de tine, sa vorbesti cu el atunci cand simti ca isi doreste.
Stiu, vei spune ca nu poti mereu, ca nu ai timp, ca tu ai de intretinut si casa si sotul si ai multe altele de facut! Crede-ma, o simt pe pielea mea, mai ales ca sunt o femeie activa, cu multe proiecte de realizat si imi doresc sa fac multe in aceasta viata, chiar sa mut muntii din loc! Insa ce simt si ce am realizat in aceasta perioada este ca el, copilul meu are nevoie de mine mai mult decat orice si oricine in aceasta lume, cel putin in aceasta perioada de dezvoltare emotionala a lui.
Gradinite, bone, matusi, copii – toate sunt surogate sau inlocuiri fortate ale mamei! Pot deveni completari, insa pe acestea le recomand pe perioade cat mai scurte! MAMA este reperul si farul la care se intoarce in orice situatie. Nu spun ca in aceasta ecuatie rolul tatalui nu este important, ESTE! Insa acest aspect face subiectul unui alt articol separat, find la fel de complex ca si acesta pentru dezvoltarea emotionala a copilului.
2. COMUNICAREA, este cel de-al doilea aspect important in dezvoltarea emotionala a copilului!
Vorbesc nu mult, ci extrem de mult cu copilul meu, am ajuns aproape sa-mi exprim toate gandurile verbal si vorbesc cu copilul meu in permanenta. Chiar si atunci cand doarme ii vorbesc. O fac pentru ca o simt, insa si pentru ca ma intelege, ma intreaba din priviri, pentru ca si el vorbeste cu mine, in felul lui prin expresii, semne si onomatopee.
Cuvantul cel mai des utilizat de el pe parcursul unei zile este MAMA! Nu credeam ca acest cuvant poate sa imi creeze o stare si un sentiment ce nu se pot compara cu nimic. Cel putin pana la acest moment din viata mea.
Aceasta comunicare pe care o am cu copilul meu, este cea care-l dezvolta foarte frumos din punct de vedere emotional. Am citit-o insa nu o credeam, am aflat-o de la prieteni, insa eram sceptica. Am facut-o pentru ca am simtit-o, pentru ca asa traiesc eu in armonie – comunicand cu copilul meu! Si o traiesc ca experienta in fiecare zi, este extraordinar ce se intampla cu copilul meu.
3. Al III – lea element, insa nu neaparat ultimul din lista este starea pozitiva, EMOTIILE POZITIVE, starea ta de bine, a ta ca mama.
Copilul empatizeaza foarte mult cu mama, la mine cel putin asa se intampla. Eu il influentez foarte mult si de acea incerc sa fiu bine si in armonie cu mine in cea mai mare parte a timpului. Este greu uneori, mai ales atunci cand ai multe proiecte si esti foarte ocupata, cand ai senzatia ca nu poti face fata. Insa este extrem de important sa gasesti solutii, sa te orientezi pe rezultate, pe starea pozitiva, sa devii zen, sa fii linistita, echilibrata si fericita in preajma copiluli tau.
Joaca-te cu el, razi cu el, faceti impreuna activitatile care-i plac si faceti impreuna chiar si treburi casnice. Ai sa constati ca ii place si vrea sa te ajute si sa faca ce faci si tu. El te modeleaza foarte mult, pe tine ca mama in primul rand, de asemenea si pe tata. Bucura-te de aceasta perioada impreuna cu copilul tau, aceasta nu se mai repeta! Vin alte perioade cu alte provocari si momente frumoase. Ia din aceasta perioada tot ce este frumos, incarca-te cu aceste momente, care vor deveni amintiri foarte placute! Starea ta de bine si emotiile pozitive il vor dezvolta pe copilul tau extrem de frumos din punct de vedere emotional.
Aceste 3 elemente sunt pentru mine cele mai importante si imi par mie esentiale in dezvoltarea emotionala a copilului meu, in aceasta perioada de la un an la doi ani si chiar si mai departe 3-4 ani. Si ma hazardez sa spun ca si ulterior in viata, da – toata viata imi doresc sa ii ofer copilului meu aceste 3 elemente, cu care eu consider ca se poate dezvolta si poate sa evolueze foarte frumos.
Mi-ar placea sa aflu si din experienta voastra, a altor parinti, ce credeti ca este important in aceasta perioada pentru copilul vostru? Astept comentariile voastre pe aceasta tema.