Dintre toate beneficiile pe care cuvantul scris le aduce in vietile tuturor, iata inca unul de care este bine sa tii cont: cartile scrise intr-o limba straina, in limba engleza, de exemplu, te ajuta sa te familiarizezi mai repede cu vocabularul acestei limbi. Citind intr-o limba straina, te obisnuiesti cu structura frazei, iti imbogatesti vocabularul si, daca indraznesti (si ar trebui sa o faci) sa citesti cu voce tare, iti vei imbunatati accentul si vei scapa de o parte dintre inhibitiile vorbitului intr-o limba straina.
Mai pune la socoteala si faptul ca cititul este o activitate super relaxanta, mai ales cand e practicata intr-un loc confortabil: acasa - pe canapea sau in fotoliul preferat, in parc, in gradina, etc. Linistea din jur calmeaza gandurile si favorizeaza imaginatiei un teren fertil, iar astfel povestile citite prind viata, te anima si incanta.
Iata cateva titluri pe care le poti trece pe lista ta de lecturi. Sunt povesti minunate pe care poate le cunosti, poate le-ai si citit deja, dar in limba romana, iar acum a venit timpul sa le parcurgi (wow, ce provocare!) si in limba engleza.
1. ”Aventurile lui Alice in Tara Minunilor. Alice in Tara Oglinzii si ce a gasit acolo” / ”Alice`s adventures in Wonderland and through the looking glass” – Lewis Carroll
Patrunde in lumea fantastica pe care autorul a construit-o cu dibacia unui adevarat artist, o lume presarata cu personaje fascinante, fiecare cu o doza de umor la purtator, o lume care sfideaza logica si incurajeaza ludicul. Alice, Iepurele Alb, Pisica Cheshire, Palarierul Nebun, Regina Inimilor, sunt doar cateva dintre personajele in jurul carora se tes minunate aventuri. Alice are de invatat cate ceva de la fiecare personaj pe care-l intalneste. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care citesc cartea.
2. ”Peter Pan” – J.M. Barrie
Manuta sus cine doreste sa fie copil pentru toata viata! Atunci cand suntem copii, visam sa crestem mari, sa devenim adulti. In momentul in care dam piept cu responsabilitatile si provocarile vietii de „oameni mari” tanjim dupa copilarie, dupa frumusetile si inocenta ei. Personajul Peter Pan, creat de scriitorul si dramaturgul scotian J.M. Barrie este considerat simbolul copilariei eterne, al refuzului de a deveni adult. Peter Pan isi petrece copilaria eterna pe insula denumita „Tara de Nicaieri” si este liderul grupului „Baietii pierduti”.
3. ”Mary Poppins” – P.L. Travers
Poate ca nu ai citit pana acum „Mary Poppins”, dar sigur esti familiarizat cu ecranizarea Studiourilor Walt Disney din 1964, cu actrita Julie Andrews in rolul principal! Ce copil nu si-ar dori o bona ca a lui Jane, Michael, John si Barbara, copiii familiei Banks? Purtata pe aripile vantului magic, Mary ajunge in casa familiei Banks si ia locul bonei Katie. De aici, aventura continua cu multa veselie, cantece, buna dispozitie, povete de urmat, reguli de respectat, toate in stilul magico-umoristic al celei mai iubite bone din lume!
4. ”Anne of Green Gables” – L.M. Montgomery
„Anne are toate culorile curcubeului si fiecare dintre aceste culori, cat timp straluceste, este cea mai frumoasa!”
„Anne de la Green Gables”, seria autoarei Lucy Moud Montgomery, este considerata a fi una dintre operele clasice cele mai incantatoare care, si la ora actuala, face inimile sa tresalte de bucurie, pe masura ce povestea simpaticei Anne este relevata. Anne Shirley, o fetita orfana, extraordinar de creativa, inventiva si sclipitoare, este adoptata de fratii Cuthbert, Marilla si Matthew. Aventurile lui Anne au fost ecranizate de numeroase ori, dar poate ca cel mai bine, pana sa vezi filmul/serialul, cel mai bine ar fi sa citesti cartea. Nu vei regreta!
5. ”Charlie și Fabrica de Ciocolată” / ”Charlie and the Chocolate Factory” – Roald Dahl
Nu e obligatoriu sa citesti cartea cu o ciocolata alaturi, dar totusi e bine sa ai una la indemana, caci Roald Dahl este un artist al descrierilor amanuntite, iar felul in care povesteste despre ciocolata te va determina sa gusti o bucatica – doua.
Roald Dahl, un scriitor britanic ale carui scrieri sunt adorate de copii, adolescenti si adulti deopotriva, spune povestea lui Charlie, un baiat cuminte, dar sarac, si a domnului Willy Wonka, a carui fabrica de ciocolata se afla chiar peste drum de casa lui Charlie. Inca de la primele randuri, povestea lui Charlie te va face sa nu mai lasi cartea din mana pana ce nu vei fi parcurs si ultimul rand.
6. ”Aventurile lui Sherlock Holmes” / ”The Great Adventures of Sherlock Holmes” – Arthur Conan Doyle
Daca iti plac povestile cu detectivi, suspans, mister, atunci deja esti familiarizat cu lumea celebrului Sherlock. Aventurile controversatului detectiv te vor tine focusat pe lectura si iti vor pune logica la contributie.
7. ”Cronicile din Narnia” / ”The Chronicles of Narnia” – C.S.Lewis
Seria semnata C.S.Lewis cuprinde sapte volume, in care personajele principale sunt transportate in lumea fantastica a Narniei, pentru a o salva de fortele intunericului. Se intalnesc, pe rand, cu creaturi magice, uimitoare, inspirate din mitologia clasica, dar si din folclorul nordic. Nu lipsesc nici demonii sau vrajitoarele malefice. Intreaga serie „Cronicile din Narnia” poate fi privita drept o lectura de vacanta de neocolit.
Asadar, daca iti doresti sa calatoresti pe taramuri fantastice, sa fii parte integranta din cele mai uimitoare aventuri, sa razi sau sa lacrimezi timid, sa te bucuri, dar si sa iti imbunatatesti vocabularul limbii engleze, toate lecturile de mai sus iti pot fi de un real folos.
***
Nu uita: poti comanda carti in limba engleza de pe diverse site-uri si librarii online, de genul Libris, Okian, elefant; de asemenea, recomandam si cartile bilingve (engleza – romana) de la Editura National.
Sursa foto: pixabay.com & okian.ro