Blog

Acasa // blog

Abia astept sa-mi fac temele!


Data: 19.09.2016

Una dintre cele mai mari bucurii pe care un parinte o poate avea este aceea de a stii ca prichindelul sau se descurca de minune la scoala. Si cand spunem „a se descurca de minune” nu ne referim doar la rezultatele deosebite din timpul anului scolar sau la cunostintele acumulate. Din aceasta ecuatie fac parte si temele!

Tema – un cuvant mic doar in aparenta pentru ca, in realitate, insemnatatea lui este colosala. Ai crede ca, odata cu terminarea studiilor, au luat sfarsit si temele. Insa tot timpul vom fi insotiti de felurite indatoriri. Intregul parcurs prin viata este o tema pe care zilnic o indeplinim. Doar ca, pana sa ajungem la temele mai complexe specifice vietii de adult, trebuie sa le parcurgem pe cele ale copilariei.

Fa un scurt exercitiu de imaginatie si adu-ti aminte de primii ani de scoala. Inchide ochii, trage aer adanc in piept si lasa-ti gandurile sa colinde pe coridoarele mintii. Te vei regasi asezat la birou, in banca din clasa sau in fata tablei. Iti vei aminti povesti pe care le credeai uitate, orele de caligrafie dar si pe cele de matematica. Bineinteles, sportul era o placere, la fel si desenul sau muzica. Deodata, iti rasuna in minte vocea categorica a doamnei invatatoare: „Tema pentru acasa: de la pagina 28, exercitiile 5, 6, 7…!”

Tie iti placeau temele?

„- Nu mi-a placut niciodata sa fac teme. Eu retineam totul din clasa si nu le vedeam rostul.”

„- Mare noroc aveam cu mama! De fiecare data cand veneam de la scoala, dupa ce mancam, faceam temele impreuna cu ea. Nu mi-e rusine sa recunosc ca, biata de ea, imi rezolva 80% dintre exercitii.”

„ –Nu pot spune ca imi placea foarte mult sa fac teme, dar un lucru stiu: niciodata nu m-am dus la scoala cu tema nefacuta!”

Tie iti placea sa faci teme? Te ajuta cineva? Le faceai din placere sau din obligatie?

Dar ce crezi despre importanta temelor in viata copiilor? Sunt constructive? Care este rolul lor major?

Temele pentru acasa – corvoada sau placere?

Tema pentru acasa are un scop educational bine trasat. Asimilarea si fixarea informatiilor nu se realizeaza doar la scoala, in prezenta profesorului, ci sunt procese care trebuie continuate acasa, de catre elev. De aceea, tema nu trebuie sa fie o corvoada, ci o oportunitate placuta de a dobandi noi abilitati, cunostinte, sentimente, emotii. O oportunitate pe care copilul o poate indeplini si dezvolta ulterior in favoarea caracterului sau.

Si totusi… cum ajunge copilul sa spuna „Abia astept sa-mi fac temele!”

Pentru copilul tau ai face orice, chiar si tema la matematica! Dar crezi ca este solutia potrivita? Il ajuti cu ceva? Ma refer la ajutorul pe termen lung, nu doar la dobandirea unui calificativ excelent. Este o mare diferenta intre ajutorul la teme si rezolvarea acestora.

Aici intra in scena programul „HELP la teme” prin care se urmareste transformarea temelor intr-o placere. Participantii la acest program vor invata cum sa-si faca temele in mod eficient astfel incat sa depaseasca acea etapa in care obisnuiau sa spuna „Offff, iar ne-a dat doamna mult de scris!”, „Urasc sa-mi fac tema!” sau „Nu stiu sa fac exercitiu acesta asa ca… nu mai scriu!”.

„HELP la teme” ii da la o parte pe „Nu!”, „Nu stiu!”, „Nu vreau!”, „Nu imi place!” si ii inlocuieste cu „Da!”, „Am reusit!”, „Imi place!”. La randul lor, stresul, teama de a gresi, neincrederea in propria persoana sunt inlocuite cu optimismul, veselia, increderea in propriile forte, responsabilitatea.

Temele pentru acasa nu sunt sinonime cu severitatea si disciplina stricta. Disciplina poate fi imbinata cu spiritul ludic pentru ca jocul face parte din procesul de invatare si incurajeaza educatia de calitate.

Atunci cand copilul este incurajat sa se exprime liber, este ghidat sa descopere singur raspunsurile si solutiile, este indemnat sa lucreze atat in echipa cat si individual, atunci el te va rasplati cu „Abia astept sa-mi fac temele!”. Afla mai multe despre programul “HELP la teme” si cum il poate ajuta pe copilul tau nu doar la efectuarea sarcinilor scolare, ci si in pregatirea pentru lungul drum ce-l va avea de parcurs in viata de adult!

Suntem sociali si sociabili, prietenosi si comunicativi. Asadar, ne poti urmari cu usurinta si interes pe
Instagram
You Tube
Google Plus