Blog

Acasa // blog

Antrenat pentru a straluci


Data: 12.05.2015

Mi-amintesc ca si cum ar fi fost ieri ziua in care viitoarea mea invatatoare a venit acasa sa le ceara bunicilor sa ma trimita la scoala. Implinisem in august 6 ani, in septembrie incepea scoala, dar parintii ar fi vrut sa mai stau acasa inca un an. Nu stiu cat se gandeau la mine si cat, poate, la temele care de multe ori cad in sarcina parintilor, cert este ca pana la urma invatatoarea, nici ea tocmai convinsa de justetea demersului sau, a reusit sa fie indeajuns de convingatoare incat sa spulbere dilemele bunicilor.

Aceste evenimente se intamplau acum… mulţi ani. Astăzi,  nu te mai cheama nimeni la scoala. Te duci tu, in fine, parintii tai, de buna voie, cu mult timp inainte, cu interventii. Poate dai chiar si examen   pentru a fi admis in clasa I, daca e vorba de o scoala cu pretentii si concurenta mare. Iar daca nu dai la admiterea in ciclul primar, sigur vei da niste teste la clasa a V-a, dacă vrei la o clasă cu “intensiv ceva” (matematica, engleza, franceza, sport etc).

Este clar ca vremurile s-au schimbat, nu este concurenta doar la scoala, este inghesuiala pana si pe locurile de parcare, cu atat mai mult pe joburile bine platite.  Limitate, acestea le revin celor care stiu (cum) sa le ceara. Dincolo de sistemul de pile si relatii care s-a rafinat si el,  conteaza insa, si niste abilitati ce pot fi dobandite inca din primii ani de viata.

Un tanar care reuseste sa-si domine emotiile, sa le gestioneze in favoarea sa, cu respect de sine, increzator in potentialul sau, capabil sa-si comunice ideile intr-un mod elegant, concis si spectaculos,  capabil sa preia initiativa si sa devina model pentru ceilalti, va avea, evident, mai multe sanse decat ceilalti de a se evidentia si a face cariera.

Iar daca este vreo disciplina care il poate ajuta sa capete toate aceste “abilitati”, aceasta este vorbitul in public. Invingandu-si teama de a se adresa  unui grup numeros, pregatindu-si discursul, ordonandu-si ideile, imbunatatindu-si dictia si imbogatindu-si vocabularul, invatand sa isi prezinte ideile succint si convingator, antrenandu-se cu alte cuvinte sa fie stralucitor, copilul de azi va aduna pe masura ce deprinde arta si stiinta vorbitului in public o multime de abilitati care il vor ajuta sa reuseasca si ca adult in tot ce intreprinde!  In fond, nu este ceea ce isi doreste fiecare parinte?

Suntem sociali si sociabili, prietenosi si comunicativi. Asadar, ne poti urmari cu usurinta si interes pe
Instagram
You Tube
Google Plus