Obiceiuri eficiente si abilitati ce ii vor indruma pe cei mici sa inteleaga, inca de la o varsta foarte frageda, ce inseamna responsabilitatea, cum pot dobandi mai multa incredere in fortele proprii si care sunt cele mai benefice alegeri pe care le pot face in interesul propriu.
Dezvoltarea personala nu mai este de mult timp un subiect nou pentru foarte multi dintre noi. Dar cum poti reusi ca parinte sa fi un model de urmat, sa ramai motivat si in acelasi timp sa trezesti in micutul tau dorinta de a descoperi cum il poate ajuta dezvoltarea personala?
Următoarele cinci sugestii pot fi structurate pe parcursul unei zile intregi a copilului tau, astfel incat sa va puteti concentra impreuna pe cresterea si dezvoltarea voastra personala.
Lucrul cu AFIRMATIILE
Crearea si rostirea unor afirmatii, sau a unor declaratii pozitive, poate fi usor invatata de copii cu varsta peste doi ani. Dezvoltarea acestui obicei sanatos poate fi pentru cei mici, si nu numai, inceputul unei zile in care se vor simti motivati, increzatori in fortele proprii, putandu-se impune in societate drept personalitati cu o gandire pozitiva. Puteti lucra impreuna cu cei mici, dar si impreuna cu cei de varsta scolara facand din rostirea acestor afirmatii o rutina zilnica.
Adolescentilor le puteti sugera lipirea in zona de lucru a unor stickere cu mesaje motivationale.
Cum se poate exprima
Exprimarea dorintelor, lucrurilor pe care ti le doresti in viata este un proces constient si co-creativ. Cu totii stim cat de direct isi exprima copii dorintele, iar implicarea acestora in principiile Legii Atractiei nu poate decat sa le aduca celor mici experiente recompensatoare.
Cum ii puteti invata pe cei mici cate ceva despre Legea Atractiei? Mai jos sunt prezentate cateva sugestii:
– stabilirea unor obiective realizabile.
– vizualizarea succesului si vocalizarea sentimentelor, gandurilor si actiunilor pe care le va face in momentul in care dorinta i se va indeplini.
– constientizarea faptului ca unele proiecte au nevoie de timp pentru a putea fi realizate.
– exprimarea recunostintei pentru tot ceea ce are, este si primeste din partea celor apropiati si a societatii.
Dezvoltarea aptitudinilor organizatorice
Inca de mici, copii pot fi invatati sa respecte o rutina si obiceiuri zilnice. Prin exemplul personal ii putem ghida astfel incat sa se deprinda cu efectuarea unor sarcini cu dificultate scazuta, atat in interiorul familiei cat si in alte cercuri. Aceste activitati le vor dezvolta celor mici increderea in sine si un sentiment de implinire si apartenenta. Spre exemplu, deprinderea unor aptitudini organizatorice de catre un copil de trei ani poate fi facuta prin activitati de mentinere a ordinii la locul de joaca. Pe masura ce creste, abilitatile organizatorice il vor ajuta pe cel mic sa se descurce in cadrul unui program prestabilit, asa cum este cel de la scoala, sa se simta parte din familie sau grup de prieteni si sa faca fata cu usurinta unor situatii intamplatoare din care parinti nu fac parte.
Asumarea responsabilitatii
A invata ce inseamna sa fi responsabil este un atuu atat pentru tine ca adult, dar in mod special pentru copilul tau. Deprinderea unei atitudini responsabile atat fata de propria persoana, cat si fata de cei din jur va reprezenta unul dintre cele mai valoroase principii de viata pe care si le poate insusi cel mic, inca din copilarie. Este foarte important ca cel mic sa constientizeze ca este in regula sa gresim, pentru ca astfel nu va fi tentat sa se ascunda nici in fata ta, nici in fata altor persoane cu care intra in contact. De asemnea un rol important in deprinderea acestei atitudini il reprezinta exemplul pe care il vei da. Cautand indrumare din partea ta va constientiza ca este mult mai intelept sa admita atunci cand a gresit si sa-si asume propriile fapte, decat sa se ascunda.
Pentru a veni in intampinarea ta in ceea ce priveste dezvoltare personala a celor mici, CURSURI COPII PLOIESTI, a dezvoltat o serie de programe prin intermediul carora micutii isi pot dezvolta abilitatile de comunicare si relationare, pot deprinde atitudinea, limbajul si comportamentul potrivit varstei lor prin intermediul unor metode alternative de invatare, non-formale, informale si experimentale.