Cum a fost azi la scoala?
Data: 10.10.2018
“Cum a fost azi la scoala?” a fost si este in continuare una dintre intrebarile nu tocmai inspirate pe le adresam copiilor. Raspunsurile celor mici – de cele mai multe ori monosilabice – vin sa confirme faptul ca, a vorbi despre scoala, nu este subiectul lor preferat. Sau poate ca limbile li s-ar dezlega cu mai multa usurinta daca subiectul “scoala” ar fi abordat pe indelete si intr-o maniera mai creativa. Asadar, cum procedam?

“Cum a fost azi la scoala?” este o intrebare frustranta atat pentru parinti cat si pentru copii, noteaza psihologul Michael Thompson, autorul cartii “The Pressured Child” tradusa si in limba romana sub titlul “Educatie fara constrangeri – Sa ne eliberam copiii de suprasolicitarea performantei” (Editura Herald, 2015). Aceste cuvinte contin suma dorintelor parintilor de a sti ce invata si ce experimenteaza copiii lor la scoala in fiecare zi. Probabil ca cei mici nu vor dezvalui foarte multe insa, potrivit lui M. Thompson, raspunsurile pot fi aflate daca invatam sa citim indiciile, daca empatizam cu copiii si ne reamintim propriile noastre experiente din perioada scolii.

In urma unui raspuns scurt, de genul “Bine” sau “Ok”, “parintii, pentru ca isi doresc sa afle mai multe, vor repeta intrebarea in acelasi mod pentru ca nu stiu cum sa faca altfel”, adauga dr. Lawrence Cohen, autorul lucrarii “Playful Parenting”, tradusa in limba romana sub titlul “Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau” (Editura Trei, 2012)
Din fericire, exista cateva strategii/intrebari care nu au cum sa dea gres si care unesc parintii si copiii intr-un dialog constructiv:
- S-a intamplat ceva amuzant/dragut/interesant azi la scoala?
- Care a fost cea mai urata/neplacuta/dificila parte din zi?
- Invatatoarea/profesoara/profesorul ti-a explicat acea tema la matematica/romana/etc.?
- Cum a mers la fotbal?

Oricare ar fi intrebarile folosite, comunicarea efectiva pe amplul subiect reprezentat de scoala este mult mai profunda decat pare.
“Pana la urma, care este scopul acestor intrebari, care este rolul adultului in conversatie?” se intreaba prof.dr. in educatie
Diane Levin (Wheelock College).
“Mai mult decat a afla ce au facut in ziua respectiva, ne dorim sa-i ajutam pe copii sa invete cum sa isi rezolve singuri problemele, cum sa capete o oarecare independenta atunci cand invata, isi fac temele sau orice alteceva care ii priveste. Conversatiile de calitate ii ajuta pe copii sa isi dea seama ca ne pasa de ei, de vietile lor, de ceea ce ei fac in fiecare zi, ii ajuta sa inteleaga faptul ca suntem acolo, langa ei, mereu gata sa le oferim sprijinul necesar sau sa-i indrumam in dezvoltarea si/sau alegerea celor mai bune solutii pentru a se descurca singuri.”
Iata 13 intrebari care sunt de cel putin 13 de ori mai potrivite decat banala “Cum a fost azi la scoala?”
1. Azi ai facut/realizat ceva amuzant/haios?
2. Ce ti-a placut cel mai mult la ziua de azi?
3. Ai citit ceva nou la biblioteca/in clasa/in pauza?
4. Cum a iesit experimentul la stiinte?
5. Langa cine ai stat in autobuz azi?
6. Te-ai impacat cu Dragos, dupa cearta de ieri?
7. Cum te mai intelegi cu Maria?
8. Te-a enervat/suparat cineva astazi?
9. Profa de mate a fost in toane bune?
10. Ce provocari/greutati/suparari ai avut azi?
11. Wow, ce coada stufoasa are veverita aceasta din cartea de stiinte. Oare la ce o ajuta?
12. Ma gandeam sa te rog sa-mi spui care-i treaba cu fotosinteza. Poti sa-mi explici?
13. Pana la urma, ce inseamna numar par si numar impar?
Asadar, este important sa le punem intrebari care se pliaza pe ceea ce le place sau intrebari despre ce ii deranjeaza, despre evenimente specifice din viata scolara, despre prietenii lor, intrebari care sa-i provoace la dialog, etc.
Primind si ascultand cu atentie un prim raspuns, putem sa inchegam un dialog constructiv si simpatic in urma caruia vom afla mult mai multe lucruri decat daca am folosi banala intrebare “Cum a fost azi la scoala?”
Resurse & recomadari:
Michael Thompson - “Educatie fara constrangeri – Sa ne eliberam copiii de suprasolicitarea performantei” (Editura Herald, 2015)
Lawrence Cohen - “Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau” (Editura Trei, 2012)