__

Blog

Acasa // blog

Cum sa-ti determini copilul sa citeasca cu placere


Data: 10.02.2015

Vrei ca micutul tau sa citeasca cu placere? Exista cateva sfaturi pe care le poti lua in considerare pentru a-l determina sa citeasca si sa ii faca placere in acelasi timp:

 1. Citeste-i cu voce tare. Se aplica nu numai copiilor foarte mici, ci si copiilor de 8, 9, 10 ani. Pe masura ce cresc citeste-i lucruri care sa ii starneasca interesul si sa fie potrivite varstei.
 2. Amenajeaza un “colt de lectura” intr-o camera, cu fotolii gen “puf” sau perne, o biblioteca mica si o veioza.
 3. Imprastie carti peste tot in casa. In sufragerie, in bucatarie si chiar in baie. Copiii le vor deschide chiar si doar din pura curiozitate.
 4. Fa-ti tie si copilului abonament la biblioteca. Copiilor le place sa aiba propriul lor permis de biblioteca si sa caute singuri carti.
 5. Faceti vizite saptamanale la biblioteca, preferabil in aceeasi zi a saptamanii de fiecare data. Poti sa te duci si cand bibliotecile de copii au programate ore speciale de citit povesti.
 6. Fa-l curios. Citeste o carte care i-ar putea face placere si copilului tau sa o citeasca, si cand devine curios, spune-i doar partile care sa-l intrige.
 7. Fa din citit o experienta completa. Daca citeste Heidi, de exemplu, gasiti impreuna pe harta locatia geografica si degustati branza elvetiana.
 8. Imbina cititul cu mediile digitale. Inainte de a citi o carte poti sa ii pui micutului un documentar despre ea sau despre subiectul cartii. O alta varianta sunt cartile in format audio, pe care poti sa i le pui sa le asculte in masina in timp ce il duci la scoala, sau inainte de culcare.
 9. Indeamna-l sa-si confectioneze propria carte. Cumpara mai multe foi goale, pot sa fie si colorate, lipici si doua catoane mai groase si faceti impreuna o carte in care copilul sa-si scrie propriile povesti. Sfatuieste-l sa le faca si ilustratii.
 10. Da tonul! Nu ii poti pretinde copilului sa citeasca daca nici tu nu faci asta. Poti sa citesti ziare, reviste, carti, doar asigura-te ca si copilul tau observa ce faci.
 11. Renunta la prejudecati. Cartile copilariei tale ar putea sa nu-i placa copilului tau. Cumpara-i carti noi si “intinereste bibiloteca”

Sursa text: copilul.ro

Share on Google+