Blog

Acasa // blog

Invitatie la atelierul de creatie


Data: 13.12.2022

”Pentru mine, creativitatea este un fenomen general uman. (...) Creativitatea inseamna indrazneala: tot ceea ce este nou este incert si nonconformist. Pentru a se putea avanta in necunoscut, individul trebuie sa dispuna de acea libertate interioara, de acel sentiment de siguranta, provenite din lumea sa inconjuratoare.” (Erika Landau - ”Psihologia creativitatii”). Creativitatea nu se poate defini ca fiind innascuta; ea poate fi conservata si educata si, mai ales azi, este nu doar la indemana oricui, ci e chiar necesara. Intr-o societate ultra moderna si super tehnologizata, unde inteligenta artificiala (chiar daca si ea este un proces creativ) tinde sa devina noua normalitate, creativitatea izvorata din dragostea pentru artele frumoase, pentru lucrurile realizate cu migala si rabdare, reprezinta un fel de salvare a spiritelor aglomerate.

Creativitatea inseamna comunicare si explorare, deopotriva. Inseamna (re)descoperirea entuziasmului de a transforma o idee in ceva palpabil, de a o ajuta sa prinda contur, fara teama de a gresi sau de a stirbi valoarea acesteia. Creativitatea inseamna terapie pentru spirit, introspectie, rabdare fata de sine, oglindirea si exprimarea eului real, nefalsificat de rigori si norme impuse.

Se vorbeste intens despre creativitatea asociata atelierelor sau workshop-urilor de handmade din scoli, afterschool-uri si centre educationale unde copiii, adolescentii si adultii sunt ghidati si sunt lasati sa se exprime liber. Astfel, creativitatea nu se rezuma doar la un produs frumos realizat, ci ea reprezinta un intreg proces de transformare. Este un drum cu doua sensuri: cel al aptitudinii, care releva o creativitate bazata pe talent ce poate fi educat si materializat, si cel al atitudinii – o creativitate sinonima cu a fi receptiv si a privi lumea fara prejudecati.

De ce sunt atelierele de dezvoltare a creativitatii importante pentru copii

Fiecare parinte ar trebui sa cunoasca si sa constientizeze beneficiile emotionale pe care atelierele creative - cele care implica diverse mestesuguri si realizarea de lucruri originale cu propriile manute - le au in dezvoltarea cognitiva a micutilor si in procesul de invatare. Introducandu-l pe copil in fascinanta lume a mestesugurilor artistice, fie ca urmeaza sa realizeze o felicitare sau sa confectioneze animalute din hartie sau sa modeleze statuete din lut, il incurajezi sa se exprime liber si-i vei semana in suflet, dar si in minte, semintele unei dezvoltari sociale si cognitive valoroase.

Intr-o lume in care tehnologia nu doar ca a devenit parte integranta a vietii de zi cu zi, dar se regaseste si in rutina copiilor, tinandu-i captivi in atmosfera virtuala din spatele ecranelor, atelierele de creatie au devenit o buna modalitate de a le distrage atentia si de a-i indrepta inspre exprimarea originalitatii. Atelierele de tipul Art&Craft sunt instrumente valoroase in dezvoltarea copiilor, alimentandu-le acestora curiozitate, creativitatea, oferindu-le sansa de a se exprima, de a observa si a explora lumea din ei si pe cea din jurul lor prin crearea de lucruri cu propriile resurse. Le sunt dezvoltate si limbajul, motricitatea, capacitatea de a rezolva diverse probleme si conflicte. De cele mai multe ori, importanta atelierelor de creatie depaseste asteptarile noastre si are rezultate favorabile dovedite. Aceste ateliere ar trebui sa fie unele dintre elementele cheie incorporate in vietile copiilor pentru a-i ajuta sa se dezvolte armonios, din absolut toate punctele de vedere. 

Atelier de Creatie – Art & Craft cu Georgiana

In cadrul centrului nostru educational, inca de la infiintarea sa, toate activitatile pe care le-am adus inaintea copiilor si adolescentilor au fost concepute plecand de la principiul creativitatii. Am inteles ca, cu ajutorul procesului creativ, cunostintele dobandite se fixeaza mai bine, stima de sine se instaleaza acolo unde nu este prezenta, imaginatia sporeste si ea. Nu doar am introdus creativitatea in fiecare activitate de-ale noastre, dar am dezvoltat si un atelier separat pe care i l-am dedicat.

Cu ajutorul Georgianei Georgescu* - artist plastic, trainer, educator specializat si consilier de dezvoltare personala, a luat nastere Atelierul de Creatie Art&Craft  in care sunt invitati sa ia parte copiii cu varste intre sase si 14 ani. Acestia vor fi invatati, dar mai ales incurajati sa creeze diverse lucruri originale, in functie de context – de exemplu, in preajma sarbatorilor de iarna se vor realiza mici cadouri sau decoratiuni cu motive de Craciun. Accentul se pune pe libera exprima, pe punerea in scena, cu calm si rabdare, a propriei imaginatii. Formularul de inscriere se regaseste pe site, in josul descrierii atelierului, iar pentru detalii suplimentare exista numarul de telefon 0736997294 si adresa de e-mail hello@speakupschool.ro.

 

Stiai ca...

... termenul de creativitate isi are originea in cuvantul latin ”creare” care inseamna a zamisli, a crea, a fauri, a naste? Insasi originea cuvantului ne demonstreaza ca termenul de creativitate defineste un proces, un act dinamic care se dezvolta, se desavarseste si cuprinde atat originea, cat si scopul.

In loc de incheiere

”Trebuie sa intelegem ca scopul educatiei nu este de a cunoaste, ci de a experimenta. Scopul trebuie sa constea si in sentimentele proprii, in constientizarea de sine si interactiunea sociala” era de parere psihologul si educatorul Erika Landau care credea cu convingere in predarea prin experienta si emotie. ”Scopul educatiei”, mai spunea Landau, ”este acela de a pregati copilul pentru viata”.

Resurse:

https://classover.com/en/blog/importance-of-art-and-craft/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071416/

“Psihologia creativității”, Erika Landau

 

*Carte de Vizita

,,Fiecare om poate creea lucruri minunate, insa nu toti stiu acest lucru despre ei!”

Sunt Georgiana Georgescu si mi-a placut intotdeauna sa descopar frumosul din oameni. Inca din 2015 am sustinut ateliere de dezvoltare personala prin creatie. Entuziasmul, imaginatia, creativitatea, optimismul, rabdarea si pasiunea cu care impartasesc, inspir si ghidez mi-au fost mereu ,,instrumente” prin care am oferit cursantilor posibilitatea de a se descoperi si de a fi apreciati intr-un mod cu totul surprinzator.

Atelierele pe care le sustin se adreseaza atat copiilor si adolescentilor, cat si adultilor, intrucat creatia artistica este expresia identitatii personale fara constrangeri, indiferent de varsta. Consider ca cu cat creativitatea si independenta personala sunt mai crescute, cu atat anxietatea si teama sunt mai scazute. Prin versatilitatea materialelor si tehnicilor folosite, am transformat fiecare atelier intr-un concept unic, intr-o terapie pentru trup, minte si suflet, reusind de fiecare data sa aduc cursantilor motivatia necesara pentru a invata sa se cunoasca mai bine, sa se accepte, sa isi valorifice talentele, sa isi exprime trairile si sentimentele prin comunicare verbala si nonverbala, sa isi cresca stima de sine! Va astept cu drag la atelierele si programele educationale pe care le sustin si le dezvolt in cadrul Centrului Educational Speak UP School, in calitate de artist plastic, trainer, educator specializat si consilier de dezvoltare personala.

Share on Google+