Blog

Acasa // blog

Limba germana – o provocare utila si de viitor


Data: 12.09.2019

* interviu cu Alexandru Vica, trainer Cursuri Copii Ploiești 

Germana este o limba grea, dificila, are cuvinte lungi si gramatica sa este grea.

I-am auzit pe multi spunand aceste lucruri despre limba germana. Eu as zice ca germana este o provocare utila si de viitor, o provocare necesara celor care isi doresc mai mult. Pentru ca, alaturi de limba engleza care le este predata copiilor inca de la gradinita, germana reprezinta o a doua limba numai buna de stiut si utilizat. Poate ca nu este easy-like-a-b-c precum engleza, dar daca te vei tine de treaba si vei avea alaturi un profesor dedicat care sa te ajute sa o asimilezi asa cum trebuie, foarte curand te vei auzi declarand ”Ich liebe Deutsch!”

Un astfel de profesor dedicat si pasionat de limba germana, al carui scop este acela de a le insufla si altora dragostea sa pentru limba lui Goethe, este colegul nostru Alexandru. Am profitat putin de ultimele zile de vacanta si l-am luat la intrebari, ca sa ne povesteasca mai multe despre cat de grea sau usoara, provocatoare sau misterioasa este limba germana.

 

Alexandru, cum ți-ai descoperit pasiunea pentru limba germana?

 

S-a intamplat undeva prin anul trei de facultate insa “flacara” pasiunii era deja aprinsa, derivand din admiratia culturii si civilizatiei germane avuta inca din scoala generala. Ajuns la maturitate, nu imi puteam desavarsi cunostintele decat parcurgand carti, netraduse la acea vreme in romana sau engleza. De aici si pana la apropierea de limba germana nu a mai fost decat un pas.

 

Colaborezi atat cu copiii, cat si cu adultii – in cadrul cursurilor de limba germana organizate de Succes Personal. Cu cine se lucreaza mai usor?

 

Trebuie sa recunosc ca lucrul cu adultii mi s-a parut intotdeauna mai usor decat cel cu copiii. In timp ce pentru cei dintai lucrurile sunt relativ clare, isi cunosc obiectivele, iar dorinta de cunoastere si perfectionare este una constienta, pentru copii lumea arata complet altfel. Fie ca vorbim despre copii sau adolescenti (pana in 16 ani), ambele categorii se afla in plin avant al explorarii, cautand lucruri capabile a le capta atentia si, totodata, interesul. De aceea efortul depus este mai mare, fiind in mare masura determinat,pe de o parte, de sfera de interes a celor mici, iar pe de alta parte de nevoia de adaptabilitate constanta a metodei la cerintele clasei.

 

Cat de grea este limba germana?

 

Pentru foarte multi aceasta poate parea o intrebare retorică, judecand dupa perioada de timp necesara asimilarii unor cunostinte minime necesare purtarii unei conversatii uzuale in limba dorita. Greutatea deriva si din multitudinea regulilor si exceptiilor pe care o limba straina le suscita, insa aici trebuie analizata si rezistenta individului la ambiguitate.

Imi place sa le spun studentilor mei ca limba germana nu se „invata”, ci mai degraba  se „traieste”. Ea nu trebuie vazuta ca un ansamblu de cuvinte, reguli si exceptii gramaticale anoste, seci care te scot din sarite numai la gandul multitudinii acestora, ci ca o simfonie, al carei portativ trebuie perfectionat zi de zi. Primele incercari sunt intotdeauna stangace, nu contin si nu respecta topica si ritmul, se impotmolesc la uitarea portativului, dar mai ales devin frustrante atunci cand greselile persista.

 

Cu timpul insa, chiar daca in primele faze inconstient, melodia incepe sa capete sens, se aude bine, surprinde prin spontaneitatea ei si apare incredibil chiar si interlocutorilor. Toate aceastea constituie pentru practicant prima scanteie ce aprinde dorinta de „mai mult”. Importanta va fi intotdeauna, ca la mai totul pe lumea asta, perseverenta si consecventa in invatare.

 

Ce tehnici de predare folosești ca sa inlesnesti procesul de invatare?

 

Metodele folosite si implementate de mine, atat pentru pregatirea cursului cat si in derularea acestuia, se orienteaza in principal pe maximizarea rolului cursantului si reducerea pe cat posibil a interventiei profesorului. In functie de tema discutata, clasa apare ca o scena, atelier, loc de training, unde cursantii sunt incurajati sa interactioneze si colaboreze pentru atingerea unui scop, initial aparent (ex.: castigarea unui joc), iar ulterior didactic (purtarea unei conversatii pe strada).

 

Intrucat utilizarea limbii germane se face inca de la prima intalnire, cursantii sunt incurajati sa deducă semnificatia unei structuri, fie din contextul acesteia, fie din explicatiile oferite. Metoda “sandwich” este de asemenea utilizata in special in faze incipente, cand participantilor nu le este suficienta extragerea unui concept din context. Aceasta presupune utilizarea altor limbi, straine sau materne, cu scopul de a-i face pe cursanti constienti de congruenta semnificatiei conceptului.

 

In totalitatea cazurilor  metoda de predare utilizata de mine are la baza o pregatire elaborioasa a materialelor si desfasurarii cursului. Este firesc ca un curs, in ansamblul sau, sa nu poata  fi “programat” in integralitate, dar firul rosu al evenimentelor trebuie totusi trasat anterior inceperii lectiei.

Este adevarat ca daca stim limba engleza, ne este mai usor sa invatam limba germana?

 

Nu neaparat. Asocierile intre limbi, desi recomandate incepatorilor, devin constiente in mod special mai tarziu, cand anumite concepte de limba germana, intelese si practicate conduc cursantul la confruntarea acestora cu alte limbi straine cunoscute.

 

Aceasta va adanci intelegerea limbii germane, insa doar atunci cand notiunile sunt „ferme” in intelectul cursantului. Limba engleza, de sorginte germanica, si-a pastrat anumite cuvinte din lexicul originar, insa a fost definitiv influentata de componenta latina, schimbandu-si multe dintre elementele esentiale: topica, structura, intonatie etc. Am intalnit cursanti pentru care germana era prima limba straina invatata, insa nu au avut probleme cu insusirea acesteia. Pe de alta parte, cursantilor care aveau cunostinte foarte bune de engleza, le venea greu sa foloseasca nuanța ”tare” a limbii germane, cramponandu-se constant de asemanari si deosebiri.

 

In concluzie, as putea spune ca, desi un atu pentru cei ce o stiu, limba engleza poate fi aliat si dusman in invatarea limbii germane, neputand-se substitui motivatiei si dedicarii constante a cursantului.

 

Ce beneficii si oportunitati au copiii si adultii care stiu sa vorbeasca limba germana?

 

Indiferent ca vorbim de viata personala sau profesionala, invatarea unei limbi straine,ne deschide perspective noi. Datorita importantei in crestere, nu numai la nivel european, ci și extracomunitar, limba germana joaca astazi un rol central pentru tinerii si adultii care, fie lucreaza/colaboreaza cu firme germane in tarile de origine, fie doresc sa se stabileasca in Germania.

 

 

Germana face parte din grupul limbilor cele mai uzitate in domeniul tehnic, conferind vorbitorilor largi spatii de manevra si perfectionare in plan profesional. As mai adauga si ca, limba engleza isi va pierde caracteristica de limba straina, fiind cunoscuta la niveluri diferite pe tot globul. In acest context, limba germana va ajunge sa constituie acel atu, care va face diferenta intre candidati la un interviu.

 

Nu in ultimul rand, marile companii ofera angajatilor bonusuri semnificative pentru cunoastea limbii germane si prioritate atunci cand vine vorba de functii de management. Indiferent de motivatia aleasa, trebuie avut in vedere faptul ca limba germană este un as de necontestat pentru cunoscatori, oferindu-le acestora sansa studiului la o universtitate de renume, imbunatatirii calitații vieții si accesul, mai facil, la job-ul mult visat.

 

Care este cel mai important sfat pe care l-ai oferi cuiva care a inceput sa invete o limba straina?

 

Ei bine, un lucru repet cursantilor mei, inca de la prima intalnire: nu va descurajati!  Nu le pot da un exemplu mai bun, care sa le intareasca increderea, decat pe mine insumi. Jurist de profesie, m-am apucat de invatat germana in 2014, cand nu stiam sa zic nici „Buna ziua!” ajungand in 5 ani profesor la Institutul care mi-a insuflat pasiunea. Nu ma consider cu nimic special fata de restul si cred ca am reusit toate astea perseverand. Nu stiu alta solutie miraculoasa, cu ajutorul careia vor invata in timp record germana, in afara de practica, practica, practica. Un lucru este cert: cu cat imersiunea in limba durează mai mult, cu atat ritmul invatarii se amplifica.

 

Insa trebuie sa ne mai gandim si ca “Aller Anfang ist schwer“ (Tot inceputul e greu).

 

Cu Alexandru va puteti intalni la cursul de limba germana pentru copii sau la cel pentru adulti organizat de Succes Personal. Va asteptam cu drag sa va inscrieti si sa invatati alaturi de un profesionist aceasta provocatoare si foarte utila limba straina.