Blog

Acasa // blog

Ofera siguranta copilului tau dar, invata-l sa isi rezolve problemele!


Data: 18.08.2015

Copil fiind faceam tot ce stiam eu mai bine si imi foloseam intregul potential, talente, abilitati in folosul celorlalti. Inca de la proaspata varsta de 11 ani, imi dezvoltasem atat de tare capacitatea de a asculta oamenii si de a le rezolva problemele incat mama, de fiecare data cand ii mergea rau, apela la “micutul psihoterapeut”.

Am dat mult timp vina pe ea pentru faptul ca m-a impovarat de copila cu necazurile ei si ale familiei. Pana de curand, o invinovateam si ii reprosam faptul ca mi-a facut cunoscute problemele de la varsta cand trebuia sa se joace cu mine.

Dar lucrurile rele intotdeauna aduc ceva bun!

A fost cea mai isteata mama din lume. Simplul fapt ca de mica am fost pusa sa caut solutii la problemele familiale, ma ajuta la maturitate sa gasesc solutii la probleme mult mai usor.

Protectia excesiva a parintilor si vointa lor obsesiva de “a nu-i lipsi nimic copilului” (chiar si pana la varste mature) duce la imaturitatea oamenilor de azi si la adevarate blocaje emotionale.

Iesind din prisma criticii, faptul ca de mica eu am fost indemnata SA GANDESC si sa gasesc solutii la diverse situatii, a fost lucrul care a constituit baza maturizarii mele. Dorinta mea de lupta cu viata este datorata incercarilor grele din copilarie, peste care am fost nevoita sa trec.

Puneti-va copiii sa gandeasca! Feriti-i de panica si de necazurile familiei, oferiti-le siguranta! Dar trebuie sa ii invatati sa gandeasca! Stimulati gandirea copilului implicandu-l in situatii care ii dezvolta creativitatea.

Cum incepi?

 Asculta copilul. Permite-ti o ora pe zi sa lucrezi cu el, sa discuti cu el. Vezi ce probleme are. Nu e varsta “la care nu ai nici o grija”. Si copiii au grijile si temerile lor. O situatie in care ceilalti copii au ras de micutul tau cand n-a stiut sa raspunda profesorului, poate fi ceva care il sperie, care il opreste sa se intoarca la scoala.

Cum tratezi temerile copilului tau?

Stii ce temeri are copilul tau? Comunici cu el suficient de mult? Il cunosti? Daca nu, este cazul sa depui mai mult efort in relatia cu el, oricat te-ar solicita viata personala si de familie.

Copilul tau e ca un pomisor ce trebuie ingrijit cu multa atentie si multa afectiune, pentru ca mai tarziu sa dea “roade bune”. An dupa an se cere un efort mare din partea ta. Asa e ca vei fi mandru (a) cand peste ani, cand iti vei vedea copilul un om independent si valoros?  Ce vei simti cand vei vedea ca este foarte inteligent in plan financiar, personal,  emotional si relational?

“De ce ti-este frica?” ar putea fi o buna intrebare cu care sa incepi de azi sa cladesti viitorul copilului tau.

“Ce crezi ca e bine sa faci cand ai o asa problema?” este iarasi o intrebare care iti stimuleaza copilul sa gandeasca. Consider ca aceste intrebari sunt, mai valoroase decat orice lectie predata la scoala.

Tu ce crezi, reprezinta acestea fundamentele personalitatii copilului tau sau iti raman alte alternative? Scrie intr-un comentariu gandurile tale!

Suntem sociali si sociabili, prietenosi si comunicativi. Asadar, ne poti urmari cu usurinta si interes pe
Instagram
You Tube
Google Plus