Schimba viteza si invata sa-l asculti!
Data: 11.10.2018
“A asculta cu adevarat inseamna a acorda atentie si la ceea ce se afla dincolo de cuvinte. Urechile opereaza cu viteza sunetului, care este mai mica decat cea a luminii de care se folosesc ochii. A asculta cu adevarat este o arta, arta dezvoltarii linistii interioare, a unei taceri profunde astfel incat sa-ti incetinesti gandurile, sa le pui pe aceeasi lungime de unda cu viteza naturala a urechilor, pentru a percepe si a intelege semnificatia din spatele cuvintelor.” (Peter Senge)
Multi dintre parintii care-si intreaba copiii cum li s-a desfasurat ziua aud, destul de des, doar un banal “Bine!”. Pusi in aceasta situatie, acestia se intreaba cum pot sa-l ajute pe cel mic sa le impartaseasca mai multe.
Pe de alta parte, exista foarte multi copii care isi doresc sa poata comunica mai mult cu parintii lor, dar se plang ca acestia din urma fie nu ii asculta, fie reactioneaza nepotrivit la ce li se spune sau, pur si simplu, nu vor intelege ceea ce copiii vor sa le transmita.
De cele mai multe ori, adultii sunt prea acupati ca sa mai asculte cu adevarat. Cu alte cuvinte se misca prea repede, sunt pe o viteza superioara si le este greu sa incetineasca, chiar si atunci cand au impresia ca, intr-un fel, s-au relaxat.
Vestea buna este ca ascultarea este o deprindere care poate fi dezvoltata. Putem incepe prin a ne opri usor, usor din acest iures zilnic in care suntem prinsi. Un model in acest sens este maestrul zen Thich Nhat Hanh, descris ca fiind o combinatie dintre un melc, un nor si… o masinarie grea. Miscarea lenta pare a fi o conditie prealabila pentru a deveni ascultatori mai buni si pentru atingerea unei stari de prezenta constienta.
Exemple concrete pentru a ne incetini ritmul zilnic si, prin urmare, pentru a acorda atentie spuselor copiilor ne sunt oferite de Laura Markham, doctor in psihologie, psiholog clinician specializat in lucrul cu copiii si parintii si autoarea volumului “Parinti linistiti, copii fericiti - Cum sa inlocuim tipetele cu conectarea”.
Iata un exercitiu simplu si eficient, propus de dr. L. Markham:
1. Inainte de a face orice altceva, apasa butonul de pauza.
2. Relaxeaza-te si gaseste acea liniste interioara de care ai nevoie.
3. Asculta-ti corpul, da importanta senzatiilor prin care acesta trece.
4. Petrece mai mult timp in imbratisarile cu copilul.
5. Observa si admira lumina care alinta parul copilului, modul in care acesta arata, miscarile lui.
6. Cand copilul vorbeste, priveste-l su atentie in ochi.
7. Respira calm.
8. Un ton suparat necesita un plus de atentie, asa ca incearca sa ghicesti starea sa de spirit.
9. Fii atent la ceea ce se ascunde in spatele cuvintelor.
10. Nu uita ca aproape tot ce-ti spune copilul se traduce si prin “Te rog, iubeste-ma!”
“Calitatea cea mai importanta pentru a ramane apropiat de copil este aceea de a sti sa il asculti. Nu sa il inveti, nu sa il sfatuiesti, nu sa ii oferi solutii – nu numai ca nu este ceea ce copilul asteapta de la tine, dar l-ar si impiedica sa gaseasca propriile solutii. Ceea ce asteapta copilul de la tine este sa il asculti cu foarte mare atentie. Uneori, o sa ii asculti cuvintele. Alteori, o sa remarci cum actiunile lui iti vorbesc, nu cuvintele. Persoanele cu un talent extraordinar de a asculta aud dincolo de cuvinte. Pentru a deveni un foarte bun ascultator, nu este nevoie decat sa iti dezvolti acest obicei.”
(fragment din “Parinti linistiti, copii fericiti”, dr. L. Markham)
Resurse: